G-QMH0Q6JMPP
top of page

Szélcsend-nap Koronczi Endre kiállításán


Szélcsend-nap a Godot Kortárs Művészeti Intézetben Koronczi Endre: Kérem, sóhajtson, Széchenyi Úr! című kiállításán


2024. május 25. 15:00-19:00


A globális felmelegedéssel járó hőmérsékletkiegyenlítődés a szélsebesség csökkenéséhez, egyes pesszimista elképzelések szerint a kozmikus szélcsendhez vezet. A szélcsend-nap alkalmával beszélgetések és kísérletek során közösen elképzeljük, mi vár ránk a szélcsendes jövőben, hogyan alakul át a világ az állandóan lüktető, pulzáló, életet jelentő szél hiányában, és mit tehetünk a szél életben tartásáért.

Május 25-én 15-19 óra között egy különleges hangulatú, nyitott és kötetlen kiállításlátogatásra invitálunk, ahol Koronczi Endre születésnapja alkalmából a művész és a kurátor együtt várják a látogatókat...


...a szélcsendben:


1. Sóhajkórus Bali János vezényletével → Szél-kórussá alakulunk, hogy sóhajainkkal hozzájáruljunk a kozmikus lehelet áramlásához (https://janosbali.com/wp/)


2. Szél-portrék készítése → Szembenézünk a szél hiányával és/vagy elsöprő erejével, miközben mindenkiről készítünk egy szél-fotót


3. Jövőkép gyártás és beszélgetés a globális szélcsendről

A Földet körülölelő felső levegőréteg állandóan hullámzik. A szél a hideg sarkok és a forró trópusok közötti hőmérsékletkülönbségnek, valamint a bolygó forgásának következtében kel életre. A szüntelen áramlások befolyásolják az éghajlat- és csapadékrendszerek kialakulását, a tengeráramlatok mozgását, a növények növekedését és szaporodását, az energiatermelésre épülő társadalmi és gazdasági folyamatokat, de még a személyes mindennapjainkra is hatást gyakorolnak. A szél tartja életben az élővilágot (a flórát és faunát) és hozza mozgásba az élettelen világot, közvetlen kapcsolatot teremtve minden létező dolog között.



Az eseményre a Prix Libre belépőjegy érvényes: https://www.godot.hu/prixlibre


A belépőjeggyel az it's fine - a tehetetlen kiállítás is megtekinthető a helyszínen:

Comments


bottom of page